-

Turvallisuusasiantuntija Marlene Ilveskoski-Heinämaa

Tänään sukellamme Weladon Tampereen toimistolla työskentelevän Marlenen työelämään. Häntä jututti kesän 2024 miniweladolainen Sara Heinämaa.

Terve, voisitko aluksi kertoa meille itsestäsi? Olen 45-vuotias tamperelainen. Weladolla teen turvallisuusasiantuntijan töitä, ja olen ollut Weladolla vuodesta 2017 asti. Vapaa-ajallani tykkään lukea.

Millaisia viettämäsi työpäiväsi yleensä ovat? Vaihtelevia ja paljon on tullut opittua uutta. Tämä on monipuolinen työ. Siihen sisältyy paljon kokouksia ja yhteistyötä ihmisten kanssa.

Pidätkö työstäsi? Pidän, koska työ on itsenäistä asiantuntijatyötä. Se on myös monipuolista, ja uutta opittavaa riittää paljon.

Miten päädyit tekemään tätä työtä? Valmistuin ylioppilaaksi vuonna 1997 ja sen jälkeen olen käynyt korkeakoulun. Päädyin tekemään näitä hommia, koska opiskelin turvallisuustekniikkaa. Turvallisuustekniikka kiinnosti, koska se on ihmisläheistä tekniikkaa ja siinä ei ole pitkiä laskutoimituksia. Olen oppinut kaiken mitä tiedän rautatiealasta ja rakennuttamisesta Weladossa.

Missä teit töitä ennen Weladoa, ja miten se erosi nykyisestä työstäsi? Olin suunnittelijana Rambollissa ja tein siellä riskienhallintatehtäviä. Ja se eroaa siten, että nykyisessä työssäni työskentelen rautatiehankkeissa.

Onko työsi vaikeaa? Jotkin asiat voivat olla vaikeita, kuten rautatiealan sanasto. Vaikeaa voi myös olla, jos riskienhallinta käsittelee aihetta, jota ei ymmärrä tai joka ei ole tuttu. Esimerkkinä tästä on kyberturvallisuus.

Onko työ stressaavaa? Ajoittain kyllä, koska tämä on projekti työtä. Työn määrä riippuu yleensä projektin vaiheesta.

Mitä hyviä puolia työssäsi on? Työni on itsenäistä, monipuolista ja sosiaalista, ja voin itse suunnitella työpäiväni.

Entä huonoja puolia? Työssä ei saa liikuntaa, koska se on paikallaan tehtävää työtä.

Millainen työaika ja lomat Weladossa on? Yleinen työaika on noin seitsemän ja puoli tuntia päivässä, työaika on liukuva. Itse teen tällä hetkellä 80-prosenttista työaikaa eli kuutta tuntia päivässä. 30 vuosilomapäivää sisältäen lauantait. Noin neljä viikkoa kesälomaa ja yksi viikko talvilomaa.

Millaisia taukoja työpaikalla vietetään? Ruokatauot pystyn pitämään aika vapaasti ja eniten niihin vaikuttavat kokoukset. Lounastauon lisäksi on kaksi kahvitaukoa, jotka voi pitää aika vapaasti.

Mitä etuuksia weladolaisuus tuo? Weladolaiset voivat esimerkiksi osallistua mökkiarvontoihin. Weladolla on myös henkilöstörahasto, bonusjärjestelmä ja ePassi-etuus. Mökkiloman voittomahdollisuus riippuu siitä, oletko ensikertalainen ja kuinka moni haluaa sille samalle mökille samalla viikolla. Olen voittanut mökkiloman Rukalle ja Poriin. Henkilöstölle järjestetään pikkujoulut ja sitten on myös kehityspäivä. Vapaa-ajan budjetilla voidaan järjestää myös virkistystapahtumia. Pikkujouluissa on tarjolla hyvää ruokaa, juomaa ja ohjelmanumeroita.

Mitä olet mieltä Tampereen toimiston työtiloista? Työtilat ovat hyvät ja toimivat mutta pienet. Minulla on oma työpiste toimistolla. Sijainti keskustassa on hyvä, ja tilat ovat siistit. Toimistolla on usein tarjolla keksejä ja limpparia.

Minkälaisia persoonia voi tavata työpaikallasi? Ihan kaikenlaisia. Meillä on töissä nuoria ja vanhoja erilaisilla koulutustaustoilla. Täällä on rento ja avoin ilmapiiri.

Onko työpaikallasi ilmennyt syrjintää? Ei minun tietääkseni. Kaikki halukkaat pääsevät mukaan kivaan meininkiin.

Minkä vinkin antaisit jollekin, joka haluaisi tälle alalle? Kannattaa rohkeasti kysyä eri firmoilta kesätyö- ja harjoittelupaikkoja.