Perheystävällisyys Weladolla – työ ja elämä tasapainossa
Perheystävällisyys on meille tapa, jolla haluamme kohdata toisemme. Me tiedämme, että työ on tärkeää, mutta muu elämä on vielä tärkeämpää. Työroolin lisäksi olemme isejä, äitejä, sisaruksia, lapsia, lemmikkivanhempia ja ystäviä – ja nämä roolit ovat työroolejakin tärkeämpiä. Tämä ajatus on perusta, jolle rakennamme perheystävällistä kulttuuriamme.
Joustot erilaisten elämäntilanteiden tukena
Tiedämme, että yli kolmasosa perheistä poikkeaa jollain tavalla perinteiseksi mielletystä perhemallista, ja tämän huomioiminen on meille itsestään selvää. Esimerkiksi sinkut, lapsettomat, yksinhuoltajat, isovanhemmat, sateenkaariperheet, adoptioperheet ja perhehoitoperheet – jokainen perhe on meille yhtä tärkeä, mutta voi tarvita erilaisia joustoja ja tukea arkeensa.
Meille perheystävällisyys tarkoittaa esimerkiksi arjen ja työn sujuvaa yhteensovittamista. Jos lapsi sairastuu äkillisesti, tarjoamme tilapäistä palkallista hoitovapaata. Jos taas tarvitset aikaa tärkeisiin perheasioihin tai vaikkapa lääkärikäynteihin, joustava työaika antaa siihen mahdollisuuden. Tarvittaessa voit myös siirtyä hetkellisesti (tai kokoaikaisesti) osa-aikatyöhön, jos haluat lisää aikaa muuhun elämään. Etätyöt ovat osa arkeamme, ja ergonomiaa varten kotiin saa tarvittaessa sitä tukevia työvälineitä.
Welado työpaikkana ilon ja surun keskellä
Weladolaiset arvostavat erityisesti sitä, että meillä voit valita työn tekemisen paikan ja ajan, omat työtehtävät, asiakkaiden sekä tiimin tarpeet huomioiden. Tämä antaa mahdollisuuden sovittaa työn ja muun elämän yhteen itselleen parhaalla tavalla. Weladolaisten kokemuksen mukaan tämä mahdollisuus lisää työn merkityksellisyyttä ja auttaa keskittymään arjessa tärkeimpiin asioihin – olivatpa ne pinnalla työssä tai kotona.
Projektijohtajana työskentelevä Jukka Leskinen kertoo, kuinka vanhemmuus nähdään Weladolla tärkeimpänä prioriteettina: ”Joustot mahdollistavat, että voin olla mukana lapseni tärkeissä hetkissä ja keskittyä vanhemmuuteen ilman, että koen huonoa omaatuntoa töistä. Esimerkiksi neuvolakäynnit ja lapsen sairastuminen hoituvat ilman ylimääräistä stressiä. Perhe menee täällä aina työn edelle,” Jukka kuvailee.
Weladolaisten läsnäoloa tarvitaan toisinaan muidenkin kuin lasten hoivatukena. HR-asiantuntija Henna Kekki huolehti viikon ajan muistisairaasta isotädistään tämän miehen kuoleman jälkeen. “Tein etätöitä isotätini kodissa ja samalla toimin seuraneitinä ja tarkkailijana, että surun murtama isotätini pärjää. Työpäiväni olivat lyhyempiä ja katkonaisempia kuin normaalisti. Koin, että pystyin hyvällä omatunnolla antamaan aikaani juuri sinne, missä sitä eniten tarvittiin: välillä tätiä kuunnellen ja jeesaillen, välillä läppärin parissa työskennellen”, Henna kuvailee hoivaviikon tunnelmia.
Vuoden 2024 aikana 16 weladolaista on ollut perhevapailla ja vuonna 2023 perhevapaita hyödynsi 13 weladolaista, mikä on noin 5 % weladolaisista. [HK1] Perhevapaiden lisäksi toki on käytetty tilapäistä hoitovapaata, opintovapaata, palkatonta vapaata, saldotuntien hyödyntämistä eri elämäntilanteissa sekä siirrytty tekemään hetkellisesti tai toistaiseksi osa-aikaista työaikaa sujuvamman arjen takaamiseksi.
Läheiset työarjessa
Työajan joustojen ja vapaiden lisäksi perheystävällisyys näkyy arjessamme myös siten, että Weladon toimistotilat ovat avoinna myös henkilökohtaisten tapahtumien järjestämiseen. Ei ole myöskään epätavallista, että lapsia tai lemmikkejä piipahtaa työpäivän aikana toimistoilla.
"Lapseni ovat aina innoissaan, kun pääsevät käymään äidin työpaikalla. Viimeksi lapset olivat mukana, kun järjestin kollegoilleni Oulussa kranssityöpajan. Toinen valtasi oman pöydän keittiöstä muovailuvahahommia varten, ja toinen uppoutui olkkarin valtavalle sohvalle ottamaan omaa aikaa. Minun ei tarvinnut hetkeäkään miettiä, voinko ottaa lapset mukaan toimistolle, tai mitä kollegani asiasta ajattelisivat. Weladolaisten lapset ovat luonnollinen näky toimistolla", kertoo viestintäasiantuntijana työskentelevä Sini Syrjä.
Teams-palavereissa taustalla näkyvät lapset, läheiset ja lemmikit ovat tuttu näky, ja joskus he käyvät myös ruudulla ilahduttamassa kokoustajien päivää. Tänä vuonna myös perinteinen Lapsi mukaan töihin -päivä laajentuu Läheinen mukaan töihin -päiväksi, jolloin kaverit, perheenjäsenet ja lemmikit voivat tulla toimistoille tutustumaan tarkemmin työarkeemme ja toisiinsa.
Yhteisö, jossa perheystävällisyys kuuluu kaikille
Perheystävällisyyden rakentaminen ei ole yksittäisten tekojen varassa, vaan se on yhteinen juttumme. Jokainen weladolaisista on mukana luomassa kulttuuria, jossa kenenkään perhetaustaa ei vähätellä ja toisen elämäntilannetta kunnioitetaan. Perheystävällisyys tarkoittaa ennen kaikkea sitä, miten suhtaudumme toisiimme ja toisten elämäntilanteisiin, huomioimme ja tuemme yksilöllisisiä tarpeita ja paikkaamme kaveria esimerkiksi hankkeella tarvittaessa. Uskomme, että yksilöiden hyvinvointi, ja hyvinvointi perheessä tuo voimaa ja energiaa myös työntekoon ja sitä kautta onnistuneita asiakasprojekteja.
Lue lisää perheystävällisistä käytännöistämme Perheystävällisyyssuunnitelmastamme.
Kommentit
Ei kommentteja