-

Unelmien toteuttamista työssä vai päivittäistä puurtamista?

Kouri Hanna
Kouri Hanna
HR-päällikkö

Työn tuunaaminen 

Onko oma työsi merkityksellistä ja innostavaa vai aiheuttaako ajatus töihin paluusta kylmiä väreitä? Oletko miettinyt, pystytkö vaikuttamaan oman työsi tekemiseen, omiin työoloihisi tai lisäämään työhösi niitä asioita, jotka koet mielekkäiksi? Eli pystyisitkö tuunaamaan työtäsi ja löytämään siihen isomman kipinän?

Työn tuunaamisella tarkoitetaan oman työn ja työolojen kehittämistä itselleen mielekkäimmiksi. Työterveyslaitoksen mukaan, se on arjen innovatiivisuutta, rutiinien ravistelua ja unelmien toteuttamista nykyisessä työssä.

Työn tuunaamisessa ei odotella, että työnantaja ottaa kaiken vastuun työn kehittämisestä ja muokkaamisesta, vaan ajatellaan, että myös työntekijällä on oikeus ja mahdollisuus ottaa aktiivinen rooli oman työnsä kehittämisessä. Työnantajan tehtävä on mahdollistaa ja kannustaa tuunaukseen, kenties jakaa esimerkkejä ja oivalluksia sen tueksi.

Työn tuunaaminen edistää hyvinvointia

Työterveyslaitoksen julkaiseman tutkimuksen mukaan työn tuunaaminen voi vaikuttaa positiivisesti työntekijän terveyteen, sillä tuunaaminen vahvistaa usein työssä olevia myönteisiä voimavaroja ja työn imun kokemista.

Onkin tärkeää, että yrityksen politiikat ja käytännöt kannustavat ja mahdollistavat työntekijöitä säätelemään ja parantamaan niitä työnsä osa-alueita, joita he itse pitävät tärkeinä ja välttämättöminä. Psykologisen hyvinvoinnin lisäksi tämä voi auttaa työntekijöitä säilyttämään terveytensä.

Miten Weladolla tuunataan omaa työtä?

Meillä jokainen saa päättää mistä ja milloin töitä tekee (toki omien tehtäviensä ja asiakkaiden toiveiden puitteissa). Tämä mahdollistaa erilaisia joustoja arkeen, ja esimerkiksi työympäristön vaihtelun, joka voi edistää inspiraatiota. Tämä onkin yksi isoimmista tekijöistä, mitä weladolaiset arvostavat työssään, ja minkä he kertovat vaikuttavan positiivisesti hyvinvointiinsa.

Toimimme yhteisöohjautuvasti, ja tiimit toimivat itsenäisesti, toki heillä on valmentajat tarvittaessa tukenaan. Tiimit jakavat työnsä ja tekevät sitä itselleen parhaalla tavalla. Tiimejä kannustetaan käymään avoimesti keskustelua tiimiläisten tarpeista ja työtavoista, joilla kunkin yksilön on mahdollista suoriutua työstään mahdollisimman sujuvasti. Tiimit sopivat esimerkiksi heille sopivista yhteydenpitokanavista sekä tehtävän- ja palautteenantotavoista.

Tehtäviä jaetaan tiimeissä yksilöiden vahvuusien mukaan, mikä edistää tiimien toimivuuden lisäksi myös yksilöiden ja sitä kautta koko tiimin hyvinvointia. Ymmärrämme sen, että asiantuntijamme tietävät parhaiten, miten oma työ on järkevintä hoitaa.

Kannustamme myös jokaista miettimään itselleen sopivimpia työtapoja, -paikkoja ja ajankohtia. Ymmärrämme, että meillä kaikilla on erilaisia tapoja keskittyä, ja saada työnsä parhaiten tehdyksi. Tiedämme, että koemme myös eri asiat kuormittavina. Aamuvirkuille aamun aikaisimmat tunnit saattavat olla tehokkaimpia, kun taas toisille ilta on ajankohta, jolloin saa eniten aikaan. Toisille vaikka lenkin avulla pätkitty päivä on paras.

Osa meistä saa tietyt tehtävät tehtyä aina parhaiten kotitoimistolta, mutta toinen saattaa olla tehokkaampi toimistolla, ja saada muiden ihmisten läsnäolosta energiaa päiväänsä. Jos et ole pitkään aikaan käynyt toimistolla, kokeileppa kesäloman jälkeen miten se vaikuttaa päivääsi.

Meillä weladolaiset ovat tuunanneet omaa työtään ja saaneet siihen uusia ulottuvuuksia esimerkiksi mentoroimalla muita, opettamalla oppilaitoksissa, tekemällä töitä eri ympäristöissä, aikatauluttamalla omia tehtäviään itselleen sopiville ajoille, säätelemällä päivittäistä viesti- ja ärsyketulvaa etätöiden tai ilmoitusasetusten avulla, työskentelemällä jonkun toisen liiketoiminnan hankkeella tai esimerkiksi kehittämällä uusia toimintatapoja hankkeille asiakkaiden kanssa yhdessä.

Tämän vuoden työn mielekkyys kyselyssämme 98,8 % vastaajista koki, että heillä on vapaus oman työn ja työtapojensa organisointiin, pystyy vaikuttamaan esimerkiksi omiin työaikoihinsa, siihen missä työskentelee ja on käytössä työhön sopivat työkalut:

”Työntekijöille annetaan vastuu omasta työnteosta”

”Työt saa organisoida ja suunnitella omatoimisesti”

”Työ on joustavaa, ja voin itse vaikuttaa työnteon aikaan ja paikkaan”

”Asioiden kehittäminen ja ”vapaiden käsien” mahdollistaminen omassa työssä”

Uusia työtapoja voi oppia myös työkavereilta. Kysy työkaveriltasi millaiset työtavat tukevat hänen työskentelyään, eli jakakaa työkavereidenne kesken "omat käyttöohjeenne". Opitte toisistanne ja toisiltanne. Ehkä hoksaat jonkun uuden työtavan, joka piristää myös omaa arkeasi.

Kiinnostuitko? Tutustu tarkemmin Weladoon työpaikkana ja verkostoidu kanssani vaikka LinkedInissä.