Puhukaa, perkele!
Puhukaa, perkele!
Weladolla kysellään työntekijöiden työkuormasta ja työfiiliksestä kuukausittain. Meillä ymmärretään, että heikompi työfiilis ei aina johdu työhön liittyvistä asioista. Myös henkilökohtaisessa elämässä on monia asioita, jotka voivat vaikuttaa työhyvinvointiin. Saman huomasi eräs anonyyminä kokemuksistaan kertova weladolainen, joka sai avun jopa hieman yllättäen ja pyytämättä. Kutsutaan häntä tässä Virtaseksi.
Virtasen siviilielämä muuttui, kun hänen puolisonsa työmatkat muuttuivat satunnaisista säännöllisiksi.
”Hän ei enää ollutkaan joka päivä kanssani jakamassa lasten- ja kodinhoitoon liittyviä askareita. Ensimmäiset viikot keikkaleskenä menivät hyvin, mutta lomien alkaessa mieleeni alkoi nousta mörköjä. Oli pelottavaa havahtua, millaisia ajatuksia ja tunteita omasta päästä nouseekaan”, Virtanen kuvailee.
Ajatusmöröt olivat vailla totuuspohjaa, mutta silti ahdistavia. Virtanen ei osannut puhua tuntemuksistaan puolisonsa kanssa, vaan pyöritteli niitä yksinään. Lopulta hän havahtui siihen, että ajatusmöröt vaikuttavat jo omaan jaksamiseen ja työntekoon, sillä ajatukset eivät katsoneet aikaa, ei paikkaa.
Puhu ammattilaisille
Paha olo taisi purkautua myös työterveyden ikäluokkakyselyyn, sillä vastausten perusteella Virtanen kutsuttiin terveystarkastukseen. Siellä hän sai vihdoin suunsa auki.
”Kerroin työterveyshoitajalle elämäntilanteestani ja siitä, millaisia ajatuskeloja päässäni liikkui. Keloja, joiden tiesin olevan vain päässäni, ja jotka eivät perustuneet todellisiin tapahtumiin. Asiasta avautuminen helpotti heti, ja jatkoin keskusteluja työterveyspsykologin kanssa. Jo kahden käyntikerran jälkeen olen saanut työkaluja, joiden avulla pystyn käsittelemään omia ajatuksiani.”
Virtanen kertoo kotitehtävästä, jossa kirjataan ylös, kun erilaisia tunteita tai ajatuksia nousee mielen päälle: millaisessa tilanteessa tunne ilmaantuu, miltä se fyysisesti ja henkisesti tuntuu ja miten tunteesta tai ajatuksesta pääsee eroon.
”Se toimi minulle. Muistiinpanot olivat tunneryöpyn keskellä kirjoitettua tajunnan virtaa, mutta myöhemmin niitä lukiessa tajusin, miten olisin itse voinut käyttäytyä tilanteessa eri lailla. Omia tunteitaan ei ole tarve peitellä tai pelätä, kunhan niiden kanssa osaa elää ja käsitellä niitä. Tämä on vaatinut paljon itsetutkiskelua ja omien ajatusten työstämistä.”
Puhu läheisillesi
Virtanen on opetellut puhumaan myös kotona ja näkemään asioita puolisonsa näkökulmasta. Miettimään, miltä asiat voivat tuntua toisen ihmisen vinkkelistä.
”Olemme tänä vuonna puhuneet puolisoni kanssa enemmän kuin viimeisen viiden vuoden aikana yhteensä. Kotona sanomme heti, jos toisen tekemisessä jokin harmittaa, mietityttää tai tuntuu väärältä. Nyt parisuhteemme voi paremmin kuin koskaan, ja me molemmat osaamme arvostaa arjen pieniä asioita. Tulevaisuus vaikuttaa positiiviselta, jopa hyvältä.
Jälkikäteen katsottuna työterveyskäynti osui juuri oikeaan saumaan. Ensin minun täytyi myöntää itselleni, että tarvitsen apua. Että en olekaan se täydellinen ja voittamaton. Sen jälkeen täytyi saada suunsa auki niin läheisten kuin ammattilaistenkin edessä, vaikka se tuntuikin pahalta sanoa, että oma mieli epäilee puolisoa jostain, mille ei ole totuuspohjaa.”
Ajatusmörköjen synkin hetki tuli loman aikana, sillä aiemmin ei ollut aikaa ajatella. Virtanen onkin jälkikäteen miettinyt, onko työhön uppoutuminen tapa tappaa mörköajatuksia. Nyt kun pää on kunnossa, on vuoro keskittyä parisuhteeseen, hyvään ravintoon ja yhteisiin hetkiin. Weladon joustava työaika mahdollistaa Virtasille lenkkeilyn vaikka kesken työpäivän – tai millaista kuntoilua lasten koulupäivien aikana nyt halutaankaan harrastaa.
Ammattiavun merkitys
”Keikka-iltoina juttelemme puolison kanssa puhelimessa päivän kuulumiset, ja näissä puheluissa ei ole enää hetkeen ollut tarvetta puhua minun pahasta olostani. Nyt se on vain positiivista, että herää tunteita, kun toinen on poissa. Ennen oli yksinäisyyden pelkoa, hylkäämisen tunteita, mustasukkaisuuden nousua. Nyt on oppinut faktojen kautta blokkaamaan niitä, ja heräämään todellisuuteen. Tämä on palkinto siitä, että uskalsin puhua tunteistani. En enää herää keskellä yötä jumittamaan ajatusteni kanssa, kuten stressireaktion aikaan. Olen kasvanut ihmisenä viimeisten kuukausien aikana.”
Virtasen kynnys hakea apua on nyt madaltunut, kun takana on hyvät kokemukset ammattiauttajan kanssa käydyistä keskusteluista.
”Tajuan nyt ammattiavun merkityksen, ja suun avaaminen oli paras päätökseni ikinä. Kotona puhuminen ja asioiden käsitteleminen on hyvä asia, mutta ulkopuolinen pystyy tarjoamaan tilanteeseen aivan erilaisia näkökulmia ja työkaluja. Ulkopuolisen ammattilaisen sanomana asian ottaa vastaan paremmin kuin läheisen tokaisemana. Kannattaa avata suunsa, sillä se helpottaa.”
Virtasen vinkit omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen
- Hyödynnä työterveyden keskusteluapua joko Huoli chatissä (Oma Mehiläinen -> Digiklinikka -> Aloita keskustelu -> Huoli omasta jaksamisesta) tai käy jutulla työterveyspsykologin pakeilla. Sekin onnistuu etänä.
- Voisiko oloosi / voimiisi vaikuttaa muutos terveydentilassasi? Täytä terveyskyselyt sellaisen saadessasi tai varaa heti aika ja käy hoitajan tai lääkärin kanssa tilannettasi läpi.
-
Tunnustele vointiasi ja ajatuksiasi ja kaiva itsestäsi rohkeus myöntää itsellesi, mikäli olet tuen tai keskustelukumppanin tarpeessa. Tee tämä mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.
-
Jos kaipaat työterveyslääkärin tai -hoitajan apua, varaa tupla- tai tripla-aika. 20 minuuttia ei riitä tilanteen kartoittamiseen.
-
Tutustu Wintrassa Weladon monipuolisiin hyvinvointipalveluihin (kuvassa).