Oletko valmis muuttamaan maailmaa ja rautatiealaa? Huikea digiloikka on ennen kaikkea osaamis- ja kulttuurimuutos
Rata 2023 -tapahtuman antia
Oletko valmis muuttamaan maailmaa ja rautatiealaa? Huikea digiloikka on ennen kaikkea osaamis- ja kulttuurimuutos
Suomi toteuttaa ensimmäisten EU-maiden joukossa pitkän matkan ratayhteyksillä tulevaisuuden digitalisoituja järjestelmiä, jotka perustuvat 4G- ja 5G-teknologioihin. Digirata on Suomen mittakaavassa ennennäkemätön kehityshanke, jonka tavoitteena on kehittää ja ottaa käyttöön moderni rautateiden kulunvalvontajärjestelmä. Hankkeessa huomioidaan ja ennakoidaan rautatiealan tulevaisuutta monta vuosikymmentä eteenpäin.
Mikään taho ei pysty tekemään Digirata-muutosta yksin, ja muutoksen läpivienti tulee vaatimaan ennennäkemätöntä yhteistyötä sekä tiedonjakoa yli kaikkien organisaatiorajojen. Hankkeena Digirata vaatii projektiorganisaatiolta monenlaista osaamista. Valtaosa Digiradan parissa työskentelevistä on rautatiealan rautaisia osaajia, mutta he tarvitsevat asiantuntijuutta myös alan ulkopuolelta, kuten esimerkiksi kyberturvallisuus- ja 5G-teknologioiden osaamista.
Kukaan ei tiedä kaikkea - osaamisen kehittäminen on jatkuva prosessi
Digiradan osaamisen kehittämisen työryhmä miettii, miten hankkeen ja rautatiealan osaaminen kehittyy tulevaisuuden tarpeita ennakoiden laadultaan, määrältään ja oikea-aikaisesti. Kysymykset, joita mietimme hankkeessa, varmistavat osaamisen kehittymisen yhdessä hankkeen kehityksen myötä
- Mitä osaamista tarvitsemme menestyäksemme nyt ja tulevaisuudessa, milloin ja kuinka paljon?
- Miten kehitämme eri roolien osaamista ja miten tarvittava uusi osaaminen saavutetaan?
- Mitä osaamista hankimme hankkeelle itsellemme rekrytoimalla, mitä kumppaneilta palveluina ja mitä uutta osaamista luomme itse?
- Miten valmistamme rautatiealan osaamista- ja vastaanottokykyä tulevaisuuden tarpeisiin?
- Mitä koulutamme hankkeena, mistä viestimme ja tiedotamme?
- Mitä osaamista kehitämme yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa?
- Kokeilujen, tiedonjaon ja yhteisöllisyyden kulttuuri on kriittinen osaamisen kehittymisen menestystekijä.
Tulevaisuuden määrittely ei ole helppoa. Hankkeen ihmisten tehtävänä on synnyttää uutta tietoa, jakaa kokemuksia, oppia toisilta ja reflektoida jatkuvasti uutta, kertyvää kokemusta. On helpompi sietää väistämätöntä epävarmuutta ja uhkaa epäonnistumisesta, kun taustatuki on olemassa, ja hankkeella on hedelmällinen ja turvallinen ilmapiiri tehdä kehitystyötä yhdessä. On helpompi olla Pelle Peloton, kun mokillekin on lupa.
Digirata-hanke on Suomen rautatiealan kehitystarina Euroopan kärkimaaksi myös ERMTS-kentällä
Digirata ei ole vain hanke. Se on rautatiealan kehitystarina, joka yhdistää kaikki rautatiealan toimijat yhteistyöhön ja yhteiselle oppimismatkalle. Digiratalaiset muodostavat työllään tarinaa siitä, kuinka Suomesta tulee erilaisten kokeilujen, mokailujen, oppimisen ja onnistumisen kautta Euroopan kärkimaa myös ERTMS-kentällä.
Lue koko artikkeli ’Digirata ja rautatiealan osaamismurros’ Rautatietekniikka lehdestä (1/2023). Weladon Noora Haverinen ja Fintrafficin Katri Häkki kertovat digirata hankkeesta.
Lue lisää artikkeleistamme
Älykäs liikenne 2040 - Digirata vaatii digiloikan toteutuakseen
Weladolaiset useissa rooleissa mukana kehittämässä raideliikenteen tulevaisuutta Digirata-hankkeella
Tutustu asiantuntijapalveluihimme
Haluatko jutella kanssani? Ota yhteyttä!
noora.haverinen@welado.fi
+358 40 760 6551