-

Johtava asiantuntija Ilpo Karjalainen

0 kommenttia

Ilpo Karjalaisen pitkän uran varrelle on mahtunut lukuisia työpaikkoja, joista kaikilla on yksi yhteinen nimittäjä: rautatiet. Sen sisältä löytyy Ilpon vahvimmat osaamisalueet: sähkö, sähkörata, turvallisuus, koulutus ja rakennuttaminen. Ilpo työskenteli vuoden 2023 loppuun saakka Väyläviraston valtuuttamana sähköisännöitsijänä Oulun käyttökeskusalueella, johon kuului kaikki Väyläviraston hallinnoimat sähkörata- ja vahvavirtalaitteet Pieksämäki-Seinäjoki-akselilta pohjoiseen.

Missä olet eripätevä asiantuntija?

Yleissähköratatekniikka, sähkötyöturvallisuus ja työturvallisuus sekä näihin liittyvä koulutus ja valmentaminen. Olen luonteeltani pappistyylinen; tykkään saarnata ja jakaa tietoa. Osaan paljosta vähän ja tiedän, keneltä saan lisää tietoa.

Nyt isännöintialueellani on esim. kuusi pienempää rakentamishanketta, joissa toki byrokratiamielessä on sama työmäärä kuin isommissa hankkeissa. Kierrän valvontareissut yksin, ja koska kohteissakaan ei ole ristin sielua, ovat käynnit onnistuneet korona-aikana kuten ennenkin.

Miten asiantuntijuutesi on syntynyt?

Nuorena opiskelin ammattikoulussa sähköasentajaksi. Niillä papereilla pääsin 80-luvun alussa mukaan, kun Pohjois-Suomeen alettiin rakentamaan sähkörataa. Siitä lähtien olenkin saanut seurata alan kehitystä aitiopaikalta. 90-luvun lopussa suoritin yliasentajan erikoisammattitutkinnon sähkötekniikasta, joka toi vahvan ammatillisen pätevyyden jo hankitun työkokemuksen rinnalle. Myöhemmin vielä luin tietoliikennetekniikan insinööriksi, joka vahvisti paperitiikerin lihaksia.

On minulla myös opettajatutkinto Haaga-Heliasta. Sähkörataan liittyvien töiden lisäksi olenkin toiminut esimerkiksi VR Koulutuskeskuksessa (VRKK) kouluttajana ja opettanut muun muassa veturinkuljettajille sähkötekniikkaa. Yhdessä Niemelän Juken kanssa nostimme Proxioniin koulutusyksikön, jonka rehtorina toimin ja Juke oli yksikön vetäjä. Olimme ensimmäinen VR:n koulutuskeskuksen ulkopuolinen toimija, joka tarjosi Liikenteen Turvallisuusviraston hyväksymän koulutusohjelman mukaista ratatyövastaavan koulutusta.

Tällainen ura siitä syntyy, kun on äärettömän utelias ja tiedonjanoinen.

Isoimmat onnistumisesi?

Onnistumisen tunne syntyy oivallusten kautta. Kun olen oikeaan aikaan oikeassa paikassa, ja huomaan sähköturvallisuuteen liittyvän puutteen, niin se on minulle aina onnistuminen. Koen työni merkitykselliseksi, kun huomaan olevani tärkeä arkisessa työtilanteessa. Toki saan raportoinnin kautta palautetta tilaajalta ja kunnossapitäjältä.  

Mitä asiantuntijuus sinulle merkitsee, ja miten se sinun työssäsi konkreettisesti näkyy asiakkaalle?

Olen aina tehnyt käsilläni paljon; asentanut, rakentanut ja touhunnut. Ajattelen niin, että konsulttimaailman asiantuntijoina me tuotamme asiakkaalle uusia vaihtoehtoja, ratkaisuja ja toimintamalleja, korvaamme vanhaa paremmalla. Tällaisesta työstä tunnistan itseni, ja olen siinä elementissäni.

Miksi viihdyt Weladolla?

Hyvä työpaikka koostuu hyvästä työympäristöstä, hyvistä kollegoista ja työkavereista sekä yhteistyökumppaneista. Ja kirsikkana kakussa on mielekäs työ.

Monipuolisen urani aikana olen oppinut, että olen auktoriteettikammoinen. Welado sopii auktoriteettikammoiselle, sillä meillä ei ole eriarvoistavaa hierarkiaa eikä ylenkatsovia ammattijohtajia, vaan pystymme sopimaan asioista yhdessä.

Mitä edelläkävijyys sinulle merkitsee?

Aloitin työt Valtion Rautateillä 2.6.1980 sähköasentajan tehtävissä. Eltelissä toimin aluepäällikkönä, ja minulla oli yli 40 työntekijää johdettavana. Jo VR:llä 500 sähköasentajan pääluottamusmiehenä toimiessani yritin lanseerata yhteistyön ideologiaa, että työntekijät ja työnantaja istuisivat samalla puolen neuvottelupöytää. Luottamusmiesroolissa Weladon ’Luottoukkona’ tuen niin johtoa kuin henkilöstöäkin, kun organisaatiotamme kehitetään parhaaksi työpaikaksi weladolaisille asiantuntijoille. 

Missä haluat Welado-polkusi aikana kehittyä?

Elämäntapani on ratkaisukeskeinen. Haluan aina kohdata ongelmat sellaisina, kun ne tulevat vastaan. Haluaisin jollain tavalla yhdistää luottamusmiesroolini ja henkisen kasvun kouluttamisen. Voisin tarjota ongelmanratkaisupalvelua ajatusjumeihin, on ne sitten työhön tai yksityiselämään liittyviä. Ilpon lepotuoli kuuntelee. Haetaan ratkaisua tilanteeseen otsat vastakkain.

Hyvillä kysymyksillä pääsee pitkälle. Kuuntelemisen taidon, kun on iän myötä oppinut, niin se on jo paljon. Silloin kertojalle syntyy oivalluksia ja jumeja avaavia ajatuksia, kun on joku, joka todella kuuntelee, mitä sanoo ja tuntee. Oma ajatus selkiytyy usein puhumisen kautta.

Mitä haluaisit alallamme kehittää parempaan suuntaan?

Nautin opettamisesta, ja mielestäni ei voi opettaa, ellei itsellä ole halua oppia. Elämä pitää elää silmät ja korvat auki, ja ahmia uutta. Olen aina päässyt uusiin systeemeihin sisään uteliaan luonteeni ansiosta.

Kokemukseni myötä osaan sijoittaa itseni juuri siihen kontekstiin, jossa sillä hetkellä olen. Mistä olen tullut, missä olen ja mihin olen menossa. Näin tiedän ja tunnen itseni ja tiedän, mitä on tullut tehtyä hyvin, missä olen epäonnistunut tai miten tekisin asian vielä paremmin. Ei kannata hakata päätään karjalan mäntyyn, vaan oppia omista ja toisten virheistä. Näin kehitytään kohti parempaa, on kyse sitten alasta tai ihmisestä.

Kaipaatko ratahankkeellesi osaajaa? Ota yhteyttä!

ilpo.karjalainen@welado.fi, +358 40 154 4333

jyrki.kataja@welado.fi, +358 40 866 1790


Kommentit

Ei kommentteja